Samenwerkingen
Centrum CAM werkt, vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid, samen met instellingen (in de meest brede zin) die de verbetering/verdere ontwikkeling van de gezondheidszorg (in het algemeen en de complementaire gezondheidszorg in het bijzonder) en het onderwijs binnen het CAM-domein voorstaan.
Ten behoeve van cliënten, werkt Centrum CAM samen met praktijken die een vorm van behandeling/benadering kunnen verzorgen die niet binnen Centrum CAM verzorgd wordt.
Doordat Nico, op meer of mindere wijze, betrokken was bij de opleiding van de therapeuten die deze praktijken voeren, is Centrum CAM zowel de kennis/kunde/vaardigheid als de kwaliteit van deze praktijken goed bekend.
U kunt contact opnemen met Centrum CAM door het sturen van een mailtje (zie: contactgegevens) of eenvoudiger: via ons contactformulier. U kunt deze ook gebruiken voor het opvragen van meer informatie.
Door op het afgebeelde logo te klikken, gaat u rechtstreeks naar de betreffende website.
Karen Connects & the Academy

Karen Copier is een van die vrouwen, die heel goed weet wat ze wil en dat, dankzij haar kennis en vaardigheden, ook weet te bereiken.
Dankzij een groot aantal opleidingen en veel levenservaring, is Karen via haar praktijk “Karen Connects” in staat om haar cliënten snel en effectief (weer) met zichzelf in contact te laten komen en van daaruit de eigen problematiek op te lossen. Problematiek die zowel op persoonlijk als op werkgerelateerd gebied kan liggen en direct of indirect van invloed is op de gezondheid.
Karen neemt daarbij vooral de positie van coach/begeleider in.

Via haar “The Academy” begeleid Karen deelnemers middels diverse technieken (waaronder meditaties) op de weg naar het ontdekken van de eigen wensen, blokkades en andere zaken die de eigen ontwikkeling, carrière of persoonlijke contacten en geluk in de weg staan.
In voorkomende situaties, brengt Centrum CAM je graag in contact met Karen omdat de ervaring heeft geleerd dat de wijze van werken voor velen zeer positief uitpakt en probleemoplossend werkt.
Zheng Qi Dao

De praktijk bestaat uit een team van therapeuten.
Deze therapeuten zijn opgeleid bij een erkende school en hebben een goede achtergrond in kennis en kwaliteit.
Onze therapeuten scholen zich ook steeds bij om met de ontwikkelingen mee te gaan en kennis verder te verdiepen.
De therapeuten zijn aangesloten bij de Beroepsvereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde Zhong.
Zheng Qi Dao is een praktijk voor
Traditionele Chinese Geneeskunde
en een school voor lessen in
Taiji Quan en Qigong.
Praktijk Cranendonck
Praktijk Cranendonck wordt gevoerd door Stephanie Goossens.
Stephanie is een oud-student van Instituut CAM die, bij haar diplomering, een oorkonde in ontvangst mocht nemen voor haar Excellente scriptie (de hoogste eer die momenteel binnen de opleidingen binnen het CAM-domein afgegeven kan worden, vergelijkbaar met een Cum Laude in het reguliere Hbo-onderwijs).
Zowel op het gebied van therapie als op het gebied van cursusaanbod, werkt Centrum CAM samen met Stephanie.
The Stepping Stone

Praktijk voor hypnotherapie, orthomoleculaire voeding, psychosociale therapie en coaching.
The Stepping Stone is de praktijk van Karin Hermelink, niet alleen een gewaardeerd collega maar ook een collega-docent waarmee Centrum CAM gezamenlijk een brede cursus Persoonlijke Intuïtieve Ontwikkeling verzorgt.
Naast gedegen beroepskennis, beschikt Karin over een brede basis op het gebied van de CAM-benaderingen, waaronder kennis van edelstenen en toepassing daarvan, energetische therapie, kleuren en kleurgebruik, enzovoort.
Juist die brede basis maakt, dat Centrum CAM voor de verzorging van Persoonlijke-Ontwikkeling-cursussen graag met Karin samenwerkt op het gebied van onderwijs.
Haar gedegen vakkennis maakt, dat Centrum CAM graag, ten behoeve van cliënten, op het gebied van behandeling van specifieke klachten met Karin samenwerkt.
Een Programmeur

Een Programmeur is een betrouwbaar bedrijf binnen de automatisering/websites/internettoepassingen dat naast standaard oplossingen vooral ook gericht is op klantgerichte oplossingen.
Een Programmeur weet als een van de besten te luisteren naar de werkelijke behoefte van de klant en DAAR een oplossing voor te zoeken, ofwel met behulp van beschikbare en op elkaar afgestemde standaard oplossingen, ofwel door het compleet zelf ontwikkelen van oplossingen.
Daarmee onderscheidt Een Programmeur zich van andere aanbieders: indien een oplossing niet in standaardvorm beschikbaar is, ontwikkeld/schrijft Een Programmeur zelf de benodigde code en zorgt voor implementatie.
Ook bij het gebruik van standaardoplossingen zal Een Programmeur altijd zorgen voor een optimale samenwerking tussen de geïmplementeerde onderdelen, desgewenst door eigen code.
Een Programmeur bezit expertise (ook al weet Centrum CAM niet wat het allemaal inhoud) op het gebied van: Proces automatisering, Software concepten, Add-on ontwikkeling en API ontwikkeling.
In collegejaar 2015-2016 en in 2016-2017 heeft Een Programmeur (samen met haar eigen samenwerkingspartners WebsiteAanbieder.nl en Markant Internet) een geweldige les verzorgd voor de 4e-jaars (afstudeer) klas van de opleiding Energetisch Therapeut, een les die in hoge mate gewaardeerd werd, over internettoepassingen, websites, visitekaartjes, kleurgebruik, enzovoort.
Voor Centrum CAM heeft
Website Aanbieder

Wat echter heel mooi is aan het aanbod van
Een startende ondernemer kan dus, via
De klant kan dus werkelijk een professionele website (laten) ontwikkelen (waarin heel veel werk ook zelf en daarmee kostenbesparend kan worden uitgevoerd), met maximale ondersteuning/service vanuit

Panji Mas
De volledige naam is eigenlijk: Panji Mas Netwerkorganisatie.
Centrum CAM is een van de deelnemers binnen Panji Mas.
Panji Mas heeft een enorm netwerk van gerenommeerde leden die op verschillende terreinen hun kennis, kunde en vaardigheden inzetten: therapeuten, bedrijfskundigen, HRM-ers, coaches, trainers.
Stichting ter bevordering van de Integratie van Geneeswijzen (SIG)

Voor SIG ontwikkeld Centrum CAM een aanbod aan onderwijs in de meest brede zin.
Het meewerken aan ontwikkelingen en het adviseren met betrekking tot ontwikkelen, vormt hierbij een belangrijk onderdeel.
Doordat SIG, als stichting, een brede basis aan samenwerkingsverbanden heeft, kan Centrum CAM daarvan, in voorkomende gevallen, eenvoudig gebruik maken.
Doordat SIG beschikt over contacten die ofwel in de reguliere ofwel in de niet-reguliere gezondheidszorg hun werkzaamheden vervullen, ontstaat hierdoor een brede en zinvolle basis die voldoet aan de doelstellingen van SIG.
Instituut CAM

Centrum CAM verzorgde, via Nico, onderwijs voor Instituut CAM, Academie Energetische Therapie (AET): “Geschiedenis/Context Energetische Behandelwijzen” en “Start Eigen Praktijk” binnen de reguliere (4-jarige) opleiding.
Daarnaast, binnen de Academie Bij-/Nascholing (ABN) in de opleiding “Vrijstelling Assessment Traject” (deze werd later voorzien van de titel; “Onderwijs Op Maat traject”) de onderdelen “Startdag”, “LTB/PO/PF”, “Context” en “Afsluiting”.
Binnen dezelfde ABN de cursus “Persoonlijke Intuïtieve Ontwikkeling”.
Hiernaast werkte Centrum CAM mee aan de (verdere) ontwikkeling van het onderwijsaanbod en de kwaliteit en borging van het Hbo-niveau.
Ook (onderwijs-)roosters en procedures vielen hierbij onder de onderwijs(-gerelateerde-)activiteiten.
Inmiddels is door Instituut CAM de samenwerking eenzijdig opgezegd waardoor Nico nu weer de vrijheid heeft zijn eigen aanbod te leveren.
Hogeschool Progresz

Nico werd in 2009 gevraagd door Hogeschool Progresz om hun curriculum, dat in de loop der jaren hier en daar bijgeschaafd was en daardoor niet meer in overeenstemming was met het aanbod, te corrigeren en bij te stellen naar de NVAO-normen. Progresz was op dat moment doende, een NVAO-accreditatie voor te bereiden.
Nadat het gehele curriculum was bijgewerkt en een groot aantal adviezen ten aanzien van verbetertrajecten was verwoord, werd het gehele project in de vorm van een omvangrijk rapport overgedragen aan Hogeschool Progresz.
Voor zover Nico bekend, werd na afloop van dit project Hogeschool Progresz opgekocht door/opgenomen in door Saxion Next.
Saxion Hogeschool

Van 2002 tot 2006 was Nico werkzaam bij Saxon met, als een van zijn verantwoordelijkheden, de accreditatieaanvraag/-verzorging van 3 verschillende opleidingen.
In die tijd werd net het gehele traject via NVAO ontwikkeld, waardoor Nico deze ontwikkeling vanaf de aanvang heeft kunnen meemaken.
Door verandering van zijn belangstelling (meer richting onderwijsontwikkeling en -verzorging) namen Saxion en Nico in goed onderling overleg afscheid van elkaar..
Hogeschool Utrecht

Nico ontwikkelde vanaf 2004 (eerst als projectlid, later als projectleider) onderwijs voor Hogeschool Utrecht.
Ontwikkeld werd een zogenaamde “Minor”, onder de naam “Minor CAM/Keuzecursus CAM”.
Deze minor’ werd, onder coördinatie van Nico, vanaf 2005 verzorgd door een groep docenten die allen een eigen praktijk voerden.
Nico was uiteraard een van deze docenten.
Jaarlijks werden 120 studenten uit vooral de gezondheid-gerelateerde opleidingen (verpleegkunde, fysiotherapie, maatschappelijk werk en sociaalpedagogische hulpverlening) toegelaten tot deze minor.
Ondanks grote belangstelling van studenten, werd in 2008 de minor beëindigd onder druk van de instellingen die studenten afnamen van Hogeschool Utrecht.
Saxion Hogeschool

In een breed opgezet projectteam (docenten, onderwijskundigen, therapeuten, opleiders uit het CAM-domein) werkte Nico (eerst als projectlid, later als projectleider) mee aan het ontwikkelen van een 4-jarige Hbo-opleiding Basis Therapeut.
Deze opleiding zou, op basis van een breed curriculum, studenten moeten opleiden tot therapeut waarna deze zich middels een Master-opleiding (te ontwikkelen in de tijd dat de Hbo-opleiding zou lopen) verder zou bekwamen in een specifieke behandelwijze.
In de periode van 2002 tot en met 2004 werd een complete opleiding samengesteld en ingevuld, waarbij diverse opleiders uit het CAM-domein hun inbreng zouden leveren.
De bedoeling was, voor deze opleiding een Croho-registratie aan te vragen en deze als een volwaardige Hbo-opleiding aan te bieden (dus: met studiefinanciering, enz.)
Helaas werd, nadat de opleiding gereed was en de formulieren voor inschrijving en aanbieding al klaar lagen, deze opleiding door Saxion teruggetrokken op basis van druk uit het reguliere domein. Kort daarna nam Saxion Next de Natuurgeneeskunde opleiding Hilversum over met de algemeen bekende gevolgen.
Saxion Hogeschool

Nico ontwikkelde in 1996 onderwijs voor Saxion terwijl hij gelijktijdig zijn docentenopleiding voor HBO en universitair onderwijs afronde.
Ontwikkeld werd een zogenaamde “Vrije Keuze Module” met de naam “Inleiding Complementaire Behandelwijzen”.
Deze VKM ‘Inleiding Complementaire Behandelwijzen’ werd door Nico verzorgd van 1997 tot 2004 waarbij jaarlijks 80 studenten uit vooral de gezondheid-gerelateerde opleidingen (verpleegkunde, fysiotherapie, maatschappelijk werk en sociaalpedagogische hulpverlening) deze module volgden.
Helaas werd, door het invoeren van het BAMA-systeem, de module, waarvoor grote belangstelling bestond, beëindigd.
Hogeschool Hanzesteden i.s.m. Nederlandse Vereniging Analgesie Therapeuten
Nico ontwikkelde onderwijs voor Hogeschool Hanzesteden.
Hogeschool Hanzesteden was de ‘private HBO’ tak van Saxion Hogescholen: de ‘kweekvijver’ voor nieuwe opleidingen.
Op verzoek van de ‘Nederlandse Vereniging Analgesie Therapeuten’ ontwikkelde Nico met een klein docententeam een opleiding tot “Analgesie Therapeut”, een opleiding die voor 50% regulier en voor 50% uit niet-reguliere onderdelen bestond.
In overleg met Hogeschool Hanzesteden werd een Croho-nummer aangevraagd en de opleiding aangeboden.
In 2003 studeerden de eerste Analgesie Therapeuten af.
Helaas werd, door reorganisatie binnen Saxion en Hogeschool Hanzesteden (waarbij Hogeschool Hanzesteden werd omgevormd tot Saxion Next) de opleiding beëindigd omdat het aantal deelnemende studenten te laag was.